
Κτήμα Χαραλαμπόγλου
Η Οικογένεια Χαραλαμπόγλου
Στους πρόποδες του Παγγαίου όρους, Σερρών στη Βόρεια Ελλάδα, η οικογένεια Χαραλαμπόγλου ασχολείται με την παραγωγή βιολογικών σταφυλιών. Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 1999 από το Γιώργο και την Αργυρή Χαραλαμπόγλου. Η εται ρεία είναι πιστοποιημένη βιολογικά για πάνω από 20 χρόνια. ‘’Στον 20 εκταρίων αμπελώνα μας βιολογικής γεωργίας ‘ καλλιεργούμε διεθνείς ποικιλίες , καθώς και μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες γηγενείς της Ελλάδας’’ λέει η γεωπόνος Ανθή Χαραλαμπόγλου.
Η Ανθή, το μεσαίο από τα 3 τους παιδιά, αποφοίτησε ως Γεωπόνος στην Ελλάδα και στη συνέχεια σπούδασε Οινολογία στη Γαλλία . Το 2017 ταξίδεψε στη Νέα Ζηλανδία για να αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία και εκεί γνώρισε τον Matt Van Der Spuy (τον Οινολόγο)
Η φιλοσοφία μας
Εμπνευσμένοι από τη σημερινή αναγέννηση του Ελληνικού αμπελώνα, χάρη στο ενδιαφέρον που περιβάλλει τις γηγενείς ποικιλίες, η Ανθή και ο Ματ το 2021 αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, προκειμένου να αναλάβουν την οικογενειακή επιχείρηση. Χάρη στις φανταστικές συνθήκες αμπελοκαλλιέργειας και την ιστορία της περιοχής ως σημαντικό εμπορικό σταυροδρόμι, το ζευγάρι αγκαλιάζει την «αξιοποίηση της ποικιλομορφίας» ως φιλοσοφία τους για τα κρασιά παραγωγής τους. Εστιάζουν στη σύνθεση βιολογικών «Μονοποικιλιακών» κρασιών, διατηρώντας παράλληλα την γνωστή ποιότητα χαρμανιών του οινοποιείου με στόχο να συνδυάσουν το «παλιό» με το «νέο», ενσωματώνοντας τους αμπελώνες τους σε ένα ήδη ακμάζον οικοσύστημα.
‘Εξω από ένα μικρό χωριό που ονομάζεται Κρηνίδα (γνωστό ως Βιτάστα), 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Δράμας, το οινοποιείο και οι 5 διαφορετικοί αμπελώνες του βρίσκονται 180 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Χάρη στο ευνοϊκό κλίμα, τα εύφορα αργιλώδη εδάφη και την πρόσβαση σε υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, εφαρμόζεται ξηρική βιολογική καλλιέργεια. Τα γύρω βουνά ευθύνονται για τις ζεστές ημέρες ωρίμανσης αλλά και το δροσερό νυχτερινό αεράκι, μια αντίθεση που παράγει αρωματικά και μεταλλικά λευκά κρασιά καθώς και κομψά, δυνατά κόκκινα. Οι γνωστές διεθνείς ποικιλίες που καλλιεργούν είναι Sauvignon Blanc, Chardonnay, Viognier, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc με τις ελληνικές ποικιλίες να είναι Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Βιδιανό & Ροδίτης, Malvasia di Candia Aromatica για τα λευκά & Κοϊνιάρικο, Αγιωργίτικο, Μαυροτράγανο & Μαυρούδι για τα ερυθρά. Λόγω αυτών των ευνοϊκών συνθηκών καλλιέργειας, ενθαρρύνουν τον ανταγωνισμό για φυσικούς πόρους στον αμπελώνα με αγριολούλουδα και πολλά άλλα είδη φυτών. ‘’Αυτό σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούμε ζιζανιοκτόνα, τα αμπέλια μας ανταγωνίζονται δημιουργώντας βαθιές ρίζες, η οργανική ύλη επιστρέφει στο έδαφος όταν κόβουμε τα χόρτα και διατηρούμε το οικοσύστημά μας ευτυχισμένο’’, λέει ο οινολόγος Matt.
Στοιχεία Επικοινωνίας
Διεύθυνση: Κρηνίδα Πρώτη 62047 Σέρρες.
Τηλέφωνο: 23240 91756
Email: charalaboglou@gmail.com
www.charalaboglou.gr